DANE
   HISTORIA
   LUDZIE
   JĘZYK
   KUCHNIA
   TURYSTYKA
   KSIĄŻKI
   FAQ
   SONDA
   INNE STRONY
   WIADOMOŚCI
   ARTYKUŁY
   KAWIARENKA
INNE
   O AUTORZE
 

SKYR

Skyr jest narodową, mleczną potrawą Islandii, często wymienianą w literaturze tego kraju. Ponieważ sposób jego przyrządzania jest dość kłopotliwy, Islandczycy kupują go zwykle gotowy w sklepach. Tam gdzie nie ma mleczarni, gospodynie sporządzają skyr same. 

A oto przepis na skyr dla ośmioosobowej rodziny: 

10 litrów zbieranego mleka zagotować w temperaturze ok. 90° C, dać wystygnąć, jednak nie na tyle, aby było zimniejsze niż mleko ze świeżego udoju, 

oddzielne wymieszać jedną łyżkę stołową zwykłego twarogu z dwoma łyżkami stołowymi wystudzonego chudego mleka i ubić na pianę, 

pianę tę wymieszać z wystudzonym mlekiem, poczym dodać jedną kroplę podpuszczki serowej, 

garnek przykryć wiekiem i dodatkowo płótnem, aby zapobiec ulatnianiu się pary z ostudzonego, ale „krowiociepłego” mleka, 

po upływie czterech, pięciu godzin, należy twaróg w garnku przekroić nożem na krzyż, aby serwatka mogła podnieść się ku górze, a twaróg opaść na dno – dzięki temu zapobiega się skwaśnieniu twarogu, 

garnek znowu przykryć wiekiem i zostawić na noc, przyjmując że mieszanie powtórzymy nazajutrz od nowa, 

następnego dnia rano należy wszystko przetrzeć przez sito, serwatka spłynie z powrotem do garnka, a skyr jest gotowy. 


Skyr spożywa się z dodatkiem pełnego mleka i zależnie od upodobań, z solą, cukrem, dżemem, owocami itp. Smacznego!