TRAN

Zdrowotne właściwości tranu wynikają przede wszystkim z unikalnej kompozycji nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. EPA, DHA) oraz zawartości witamin A, D i E.  

Witamina A

·        zwiększa odporność organizmu,

·        odgrywa podstawową rolę w procesie widzenia, jako składnik rodopsyny,

·        przywraca zdrowy i młody wygląd skóry,

Witamina D

·        warunkuje właściwy rozwój kości i zębów,

Witamina E

·        zapobiega chorobom układu krążenia,

·        opóźnia procesy starzenia skóry,

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

·        obniżają we krwi poziom „złego” LDL cholesterolu i trójglicerydów,

·        zwiększają ilość korzystnego dla zdrowia HDL cholesterolu.  

 

Przedstawione składniki tranu mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie i rozwój organizmu osób w różnym wieku, szczególnie podczas wykonywania wytężonej pracy umysłowej lub fizycznej. Tran wzmacnia system immunologiczny, a połączenie witamin i kwasów tłuszczowych w nim zawartych, stanowi skuteczny środek zapobiegający osteoporozie.

  Tran firmy LYSI jest dostępny w aptekach bez recepty, w formie kapsułek lub w płynie o smaku naturalnym, owocowym, miętowym i cytrynowym.

 Historia tranu

Dawniej tran stanowił w Islandii bardzo ważny artykuł eksportowy. W XIX stuleciu Londyn był oświetlony latarniami, napełnionymi tranem! Nawet islandzka nazwa tranu „lysi” pochodzi od słowa „ljos” - światło. Dzisiaj olej z wątroby dorsza i halibuta stanowi bardzo ważne uzupełnienie pożywienia. Używany w przemyśle garbarskim i mydlarskim tran jest sprowadzany w dużych ilościach właśnie z Islandii. Prawie 40 % światowej produkcji tranu dostarczają islandzkie zakłady przemysłowe. Tran jest również cennym składnikiem witamin. Kiedy jednak w latach pięćdziesiątych zaczęto produkować witaminy syntetyczne, spożycie tranu spadło.

   W  roku  1980  dwóch lekarzy  duńskich   stwierdziło, że mieszkańcy Grenlandii, którzy spożywają bardzo dużo tłuszczu, rzadko chorują na raka. Estrakt z wątroby pewnego  gatunku   rekina   działa  podobno    leczniczo w chorobach nowotworowych. Uniwersytet w Reykjaviku przeprowadził badania nad znajdującymi się w tranie kwasami tłuszczowymi Omega 3 i stwierdził ich zapobiegawcze działanie w chorobach serca. Stwierdzono także pozytywne oddziaływanie tranu na sklerozę.

    Dzisiaj tran eksportuje Islandia w dużych ilościach do Ameryki, Japonii, Szwecji i do innych państw. W Stanach Zjednoczonych stał się on bardzo popularny w postaci przetworzonej - w formie pastylek. Również w samej Islandii zwiększyło się znacznie spożycie tranu.