|
![]() |
Zdrowotne właściwości tranu wynikają
przede wszystkim z unikalnej kompozycji nienasyconych kwasów tłuszczowych
(m.in. EPA, DHA) oraz zawartości witamin A, D i E.
Przedstawione
składniki tranu mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie i rozwój
organizmu osób w różnym wieku, szczególnie podczas wykonywania wytężonej
pracy umysłowej lub fizycznej. Tran wzmacnia system immunologiczny, a połączenie
witamin i kwasów tłuszczowych w nim zawartych, stanowi skuteczny środek
zapobiegający osteoporozie. Historia tranu Dawniej
tran stanowił w Islandii bardzo ważny artykuł eksportowy. W XIX stuleciu
Londyn był oświetlony latarniami, napełnionymi tranem! Nawet islandzka
nazwa tranu „lysi” pochodzi od słowa „ljos” - światło.
Dzisiaj olej z wątroby dorsza i halibuta stanowi bardzo ważne uzupełnienie
pożywienia. Używany w przemyśle garbarskim i mydlarskim tran jest
sprowadzany w dużych ilościach właśnie z Islandii. Prawie 40 % światowej
produkcji tranu dostarczają islandzkie zakłady przemysłowe. Tran jest również
cennym składnikiem witamin. Kiedy jednak w latach pięćdziesiątych zaczęto
produkować witaminy syntetyczne, spożycie tranu spadło.
W
roku 1980
dwóch lekarzy duńskich
stwierdziło, że mieszkańcy Grenlandii, którzy spożywają bardzo
dużo tłuszczu, rzadko chorują na raka. Estrakt z wątroby pewnego
gatunku rekina
działa podobno
leczniczo w chorobach nowotworowych. Uniwersytet w Reykjaviku
przeprowadził badania nad znajdującymi się w tranie kwasami tłuszczowymi
Omega 3 i stwierdził ich zapobiegawcze działanie w chorobach serca.
Stwierdzono także pozytywne oddziaływanie tranu na sklerozę. Dzisiaj tran eksportuje Islandia w dużych ilościach do Ameryki, Japonii, Szwecji i do innych państw. W Stanach Zjednoczonych stał się on bardzo popularny w postaci przetworzonej - w formie pastylek. Również w samej Islandii zwiększyło się znacznie spożycie tranu.
| ||||